top of page
gien.jpeg

Gien

Faïencerie de Gien е създадена през 1821 г. в Gien (Val de Loire), в сърцето на Франция.
19 век ражда много производствени обекти, наследници на грънчарите от миналите векове. Двевековната му история е свързана с името на неговия създател, англичанина Томас Хол. Хол се премества в Gien и купува заграждението и сградите на „Convent des Minimes“, разположен на брега на Лоара.

По това време град Гиен има няколко предимства: той е важен търговски кръстопът, градът е пълен със суровини (глини, пясъци, силикатни камъчета от Лоара) и особено Лоара позволява транспортирането на дървесина от горите на Орлеан за пещите за печене.

През 1984 г. Faïencerie de Gien преживява нов живот.

Той предлага нова гама от продукти (ръчно рисувани парчета, номерирано ограничено издание) и е създаден музей.

Известни имена са свързани с Gien като: Paco Rabanne, Andrée Putman, Patrick Jouin, Isabelle de Borchgrave, Garouste и Bonetti… те ще проектират нови продукти и ще подобрят фаянса.

От 2014 г. Yves de Talhouët поема Manufacture de Gien.

Двама страстни мъже, убедени от изключителното наследство, съвършенството на ноу-хау и лошата слава на Faïencerie de Gien, решават да увековечат традицията и да изследват нови начини, като насърчават съвременното творчество и създават нова политика за дистрибуция за износ.

Днес, повече от всякога, Faïencerie de Gien е част от програма за високи постижения. Член на престижния комитет Colbert, който обединява големите френски луксозни марки, е удостоен с етикета „Компания за живо наследство“.

Жените и мъжете от Мануфактурата са решително обърнати към бъдещето, за да преоткрият фините керамични съдове на утрешния ден, като разчитат на своите двестагодишни корени.

Колекции

IMG_0507.jpg

Millefleurs 💐

1643628012~01735_1.webp

Toscana

b4ad50_groupe_es_dessert.png

Paris Giverny

sologneassdessert.png

Sologne

bottom of page